Hordes reizigers stappen met gele See Buy Fly-tasjes door de vertrekhal van Schiphol in de waan dat ze fijn taxfree hebben ingeslagen. In werkelijkheid betaal je op de luchthaven evenveel, of zelfs meer dan elders, constateert de Consumentenbond.
Voor mensen die binnen de EU vliegen is belastingvrij winkelen al in 1999 afgeschaft. Maar dat geldt niet voor reizigers die naar bestemmingen buiten de EU vliegen. Die zouden in theorie minder moeten betalen voor producten achter de douane, omdat er geen btw hoeft te worden afgedragen. In de praktijk is dat, op tabak na, eigenlijk zelden het geval. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond op Schiphol.
In de praktijk betalen reizigers van buiten de EU gewoon dezelfde prijzen als reizigers binnen de EU. Er hangt ook maar één prijskaartje aan de meeste producten.
Verschillend bonnetje
Toch worden passagiers door winkeliers om hun boardingkaart gevraagd. Reizigers naar bestemmingen binnen de EU en buiten de EU bleken vrijwel altijd dezelfde prijs te betalen, maar wel een verschillend bonnetje te krijgen.
Een reiziger naar een EU-bestemming kreeg bij aanschaf van een oplader voor een mobiele telefoon met een bon waarop stond ‘Your Sale is VAT paid’, dus inclusief btw. Een reiziger naar Zurich betaalde voor hetzelfde product dezelfde prijs, maar kreeg een bonnetje met de tekst ‘Your Sale is Tax free’.
Waar blijft het belastingvoordeel?
De woordvoerder van Schiphol reageert tegenover de Consumentenbond dat het "gelijktrekken van de prijzen het voor de klant overzichtelijk maakt". De woordvoerder stelt dat de prijzen op de luchthaven desondanks gemiddeld wel lager liggen. Volgens de Consumentenbond klopt er maar weinig van die bewering. Producten achter de douane zijn zelden goedkoper dan elders.
De conclusie: het belastingvoordeel komt niet terecht bij de reiziger, maar bij de winkelier. Schiphol profiteert daar fors van mee stelt de Consumentenbond. De eigen See Buy Fly-winkels boekten een omzet van 82 miljoen, daarnaast kreeg het nog 67 miljoen van winkeliers voor het recht om een nering achter de douane te exploiteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl